Johan Nyt !

 YLE, tuo valtakunnan verovaroin ja tv-lupamaksuin ylläpitämä  rakkikoira, on julkaissut artikkelin asianajaja Markku Salon kirjasta. Hän valottaa narsistista elämäntapaa tuomioistuinten, virkamiesten ja sosiaalitoimen väärinkäytön näkökulmasta.

Keskustelupalstalla   Yle uutisten sivuilla saa sitten lukea niin narsistien kuin narsistien uhrien kommentointia asiasta. Kovin helppoa on tunnistaa aito narsisti kommentoijien joukosta, samankaltaisuuksia on todella runsaasti.
Mielestäni siellä on erityisen selkeästi nähtävillä kaikkien niiden narsistien loukkaantuminen, joiden asiat on jotenkin epäoikeudenmukaisesti ilmeisesti tulleet käsiteltyä. Tyylistä ei voi erehtyä.

Kirja valottaa varmaan hyvin asiaa, en ole lukenut. Miettimään uutisoinnissa pisti se, että kaikki tunnistavat kyllä häiriön, mutta asian edessä ollaan voimattomia.

Niinhän me uhrit olemme. Voimattomia, väsyneitä, stressaantuneita. Mutta mikä voittaisi narsistin voimattomuuden, narsistin väsyneisyyden, narsistin stressaantumisen ja ennen kaikkea: mikä voittaisi narsistin ITSESÄÄLIN !

Kaikenkattava itsesääli, se vasta tunne on. Helppo heittää lähimmän syliin, kuin puolustuksena, että voi minua miesparkaa, kun ei mua ymmärretä. Jukrat , jos mulla olisi vastaava pokka.Mulla ja muksuillahan tässä itsesääliin aihetta olisi, paljon enemmän.

Pokkakysymys , se päätön itsesääli mielestäni lähinnä on. Röyhkeys, vallanhalu, oikeassaolemisen pakko, oman syyttömyyden toitotus ja toisen syyllisyyden todistelu, kas siinä jokaisen perusnarsistin aseet joilla lähisuhde tehdään joko alisteiseksi uhan ja pakon edessä, tai niin helvetiksi, että masennus vaanii aina narsistin lähipiirissä.

Jos lähipiiri on liian vahva, ei suostu uhriksi, ei alistu ajoissa, narsisti masentuu, mutta ei normaalilla tavalla, kuten sellainen , jolla asiat oikeasti ovat huonosti, vaan kuten masentuu ihminen, jolla on tarve katsoa vain omaan napaansa.

Muita kurjuudestaan syytellen, huomionhakuisesti, siten että saa paljon sääliä ja huomiota teoillaan, jotka ovat yleensä sairaan häiritseviä , suorastaan kuvottavia yliampuvuudessaan ja taatusti tuhoavat kaiken, jos jotain vielä jäi jäljelle.
 

Tämä minun, hän selitti sairaalassa pakkohoidossa ollessaan, että syy itsemurhayritykseen oli vaimossa, joka ei hyväksynyt hänen tekojaan ja lapsissa, jotka olivat vetäytyneet kauemmaksi hänestä niiden tekojen vuoksi, jotka edelsivät yritystään. Ja mitäs, ensin henkilökunta, sentään kasa ammattilaisia, meni lankaan , kokonaan, aivan aidosti.. kunnes kuulivatkin meidän puolen tarinasta, joka olikin aivan toisenlainen ja sisälsi asioita, joita hän oli jättänyt kokonaan omasta elämästään epäedullisena kertomatta.
 

Koska narsisti välttää joutumista omien tekojensa kanssa kosketusten, hän ylittää aidan siitä kohtaa, missä vaiva on vähin, ja se aitakin niin matala, ettei sen ylittämisestä taatusti ainakaan itse mitenkään rasitu. Ja jos muut rasittuvat, no, se on vain olosuhteiden tai muiden tyhmyyden vika.

Tuollaista ihmistä on varmaan vaikea kuvitella , jollei ole itse tavannut. Niin, kovin uskomattomia tekoja hän menneisyydessään on rypenyt läpi, me muut olemme rämpineet siinä perässä, tahtomattamme. Minä, toisena aikuisena, korjannut kaiken sen,minkä hän, valitessaan sen matalamman aidan, on jättänyt tekemättä, tai tehnyt vahinkoa muille, kuten sotkenut sukulaisuussuhteita, korjannut ne hänen jäljestään.

Totta kai olen katkera. Tunteet ne ovat mullakin. Aina satutetut.

Jotain keskeistä paranemisen tiellä on se, että havainnoi miten pahoittaa toisen mielen. 
Siihen on meillä vielä matkaa... pitkälti.